Lär dig reglerna i blackjack

Spelet blackjack går ut på att de korten som du får utdelade till dig sammanlagt ska uppnå den aktvärda summan av 21, eller åtminstone komma så nära som det bara går. Om du får ett värde som blir högre än summan 21 blir du ”tjock” som det kallas. När du blir tjock så förlorar du faktiskt även hela din insats. När samtliga deltagare fått två kort var, ska man bestämma om man är nöjd med dessa två kort eller om man vill ha flera kort, med risken att då bli tjock om summan uppgår till över 21.

Har du förhoppningen om att komma i ett bättre läge med fler kort så ber du helt enkelt croupiern om ett till kort. Därefter går det bra ta flera kort till dess att du blir nöjd, eller om det värsta händer, du kanske blir tjock. Enligt reglerna finns det ingen övre gräns för hur många kort du får ta.

När samtliga spelare gjort samma procedur är det croupierns tur. Croupiern tar nu upp sitt dolda kort och vänder på det och lägger det på bordet. Fortsätter vända på kort tills summan uppnår 16, är den 17 eller högre måste dock croupiern stanna. Är det så att de korten du tagit faktiskt är bättre eller om croupiern blir tjock och du hänger kvar i spelet, då är det du som vinner.

cards2

Vad innebär det att splitta?

När man spelar blackjack har man ett spelbord och den du egentligen spelar mot är huset. Croupiern delar alltid ut två kort till spelarna, två öppna kort som det kallas. Croupiern får börja med ett stängt och ett öppet kort. När du fått dina kort utdelade och de har samma värde kan du då välja att ”splitta” på korten. Då fördubblas din insats och du har två händer att spela istället för endast en. Då får du även ett kort till för varje hand och kan då välja om du vill stanna eller fortsätta på de kort du har.

Vad innebär det att dubbla?

Ibland går det faktiskt även att dubbla hela insatsen. Lägen då det är bra att dubbla är de lägen man har 10 eller 11 i värde på korten och om croupiern har 8 kort som ligger som mest på bordet. Har du bestämt dig för att du vill dubbla får du bara ta ett kort till. Ibland kan dessa dubbleringsregler variera lite mellan spelvarianterna. På de flesta svenska casinon brukar regeln gälla om du på det första två korten får något av värdena 9, 10 eller 11.

Det går även att spela blackjack med en eller flera kortlekar. Det spelar egentligen ingen roll hur många kortlekar man har, och viktigt att komma ihåg är att i blackjack spelar man inte mot varandra, utan mot huset eller croupiern. När det gäller insatserna brukar de vara förbestämda. Ibland är det höga insatser och ibland låga, det finns inget rätt eller fel. Det finns dock ingen jackpott eller bonus att kamma hem i denna typ utav bordsspel.